Is-med-klubbmärke

45-årig tränare med internationell rutin tar över som tränare i GIK

Henrik "Henke" Alfredsson är klar att leda våra hjärtebröder sjätte säsongen i ettan. Henke har sina rötter i Vänersborg där han är fostrad som målvakt och där han även började sin tränarbana.

Han kom redan som 20 åring in som ledare inom VHC där han var assisterande coach för A -laget under sex säsonger. Under den här tiden var han även vid två tillfällen assisterande coach för västergötlands TV-puckare. Där deltog GIK: arna Per Rangbratt och Ewe Svantesson. Därefter gick färden till Lysekil där han blev i ett år innan han drog vidare till Nittorp. Där fungerade han som huvud coach för Juniorlagen och assisterande för A laget. Därefter lockade Borås HC där han var målvaktstränare och assisterande coach för A-laget i två år. Brynäs blev hans nästa uppgift i fyra år. Här basade han för J 18 och  U 16 elitlaget.

2004 startade han sitt utlandsengagemang. Det började som head coach i Frankrike, först i Gap och andra året i Lyon. Det var då som vi fick hit fransmännen Garrau och Pirrelat till klubben där Henke var kontakten. Efter dessa två år gick färden till Danmark. Här var Henke i fyra år. Arbetade i klubbarna Esbjerg och Rungstedt både som junior och seniortränare. Därefter lockade Norge och Asker i  två år. De senaste tre säsongerna har Henke varit tränare i Österrike, i klubben EHC Bregenzerwald. Andra säsongen krönte han sin coachkarriär med att bli österrikisk mästare. Målvakten där var då inte helt obekante för GIK Pierre ”Masken” Svensson.

Sportsektionen har haft kontakt en längre tid med Henke om engagemanget i GIK men har inte kommit till avslut förrän idag. Detta beror på att Henke har haft några utländska intressanta alternativ att ta ställning till. Han bestämde sig dock för att flytta hem till Sverige efter över 10 år ute i Europa. Att han skulle ta GIK om han kom hem till Sverige har varit klart en längre tid. Så svaret vi har väntat på var om han kom hem till Sverige eller inte.

Henke kommer även att få fler uppgifter i klubben än att bara träna A-laget. Han kommer att flytta till Grästorp när is säsongen drar igång. Han kommer dock att börja sitt arbete innan men då kommer han att pendla från Vänersborg. Henke är en kille som brinner för hockey och vill fortfarande utvecklas. Han satsar nu på en Svensk tränarkarriär. För att komma in på den Svenska tränarmarknaden så tycker han att det känns rätt att börja med Grästorp i ettan ett par år.

En mer personlig artikel om Henke där han själv får presentera sig som människa om hur han ser på hur hockey skall spelas och tränas kommer när han landat i Grästorp vilket troligen blir inom en vecka.

GIK hälsar Henke välkommen och hoppas att han kommer att trivas i Grästorp efter alla utlandsäventyr.

 

Grästorps IK, sportsektionen gm Kjell Andersson


Publicerades 2015-05-08