GIK-Arboga 5-4

Prickskytte av Carl-Johan Svensson mot Niklas Bunnstedts klubba, eller en planerad styrning? Spelar det egentligen någon roll när GIK tog sin första seger för året och dessutom på hemmaplan?

– Det var skönt och det betyder mycket för självförtroendet, säger Niklas med mungiporna vid öronen.

– Det var meningen att jag skulle styra in den, men så sköt Calle på min klubba (skratt).

GIK ville mycket, och redan efter 1:42 gjorde Hugo Johansson (Lars Andersson, Linus Ljung) 1-0. 1-1 efter knappt sju minuter, när GIK precis hade klarat två minuter i numerärt underläge kändes inte hotande och två minuter senare var de åter i ledningen efter Ewe Svantessons (Emil Andersson, Johan Andersson)2-1.
Andra halvan av perioden var något tamare, men tack vare en Otto Nordgren i fin form var det tätt bakåt, trots Arbogas överlägsenhet i powerplay. I absolut sista sekunden hade Carl-Johan Svensson med assistans av Robin Sandgren sånär gjort 3-1.

Period två blev en svängig tillställning som var mycket underhållande från publikplats, men säkert frustrerande för spelare och ledare. 9-15 i skott resulterade i blott två mål, 3-1 (Carl-Johan Svensson – Jacob Bertilsson, Jesper Sellin) och 3-2. Så långt kändes det fortfarande som GIK:s match.

Den känslan försvann snabbt i inledningen av tredje perioden. Arboga kom till spel med en helt annan fart på skridskorna. 3-3 efter fyra minuter var vare sig överraskande eller orättvist, och när 3-4 kom med knappt sju minuter kvar av matchen kändes det kört. Men då tog Anders Spaak fram sin verktygslåda med taktiska grepp- time out för att samla laget, ut med målvakten vi rätt tidpunkt, full fart framåt och 4-4 genom ett retligt höstlöv av Linus Ljung (Jacob Bertilsson, Jesper Sellin).

– Vi fick order om att ge allt framåt. Det gick vägen och sen var det bara att gå ut och ta den sista poängen.

Drygt en minut in i förlängningen drabbades Arboga av en utvisning och det redan nämnda målet av Carl-Johan Svensson avgjorde matchen.

– Den här segern betydde hur mycket som helst för grabbarna i laget. Vi är inte sämre än något av de andra lagen, men alla utvisningar har stjälpt oss.

– Det här var jätteviktigt inför nästa match. Resan till Borlänge blir kortare med en seger i bagaget.

Under Anders Spaaks tydliga ledarskap formas årets upplaga av GIK till ett lag som vi kan förvänta oss mycket av – fyra användbara femmor och en helt annan attityd än vid samma tid i fjol (inget snack om att ”det ordnar sig efter jul”).