Is-med-klubbmärke

GIK-Mariestad 1-2 (1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 0-1)

”GIK förlorade på straffar” – så lyder rubriken i vår lokaltidning. Skribenten håller inte med. Ett förmodat topplag möter ett bottenlag utan poäng på hemmais och det står 1-1 vid full tid. GIK vann sin första poäng inför hemmapubliken.

Det var en underhållande match med många chanser för båda lagen, och mycket känslor på isen såväl som på läktaren. Matchen var inte alls så stökig som matchprotokollet varslar om, de många utvisningarna var snarare ett resultat av att domarna hade satt ribban lågt än att spelet var särskilt fult.


Redan efter en halv minut utgick backen och lagkaptenen Sebastian Nilsson med en lättare hjärnskakning efter en Checking to the head. In i hans ställe kom sjuttonårige Billy Denis och genomförde matchen med godkänt betyg. Första perioden var spelmässigt Mariestads med hela sexton skott mot mål jämfört med GIK:s fyra. Men ska det bli mål ska skotten träffa någonstans mitt i och där stod en omutlig Hugo Fagerblom, inlånad från Frölundas juniororganisation. Dejan Matejic (Carl Lundmark) såg till att ge GIK ledningen efter att ha fått ett två mot ett-läge när en mariestadsspelare halkat på blåa linjen. Detta när GIK hade två man utvisade…


Fem minuter in i andra perioden kvitterade Mariestad, men i fortsättningen var det faktiskt mycket GIK. Laget ville mest, hade hetast chanser, och följde sin gameplan. 1-1 vid full tid hade lika gärna kunnat vara en seger och första trepoängaren hemma. Nu gick matchen till straffläggning, något som ofta kan liknas vid ett lotteri.


Henrik Alfredsson var naturligtvis nöjd efter matchen:


– Först och främst tycker jag att det här är en ganska bra hockeymatch. De är bättre än oss i första perioden, där står vi lite grand på hälarna. Sen korrigerar vi saker som gör att vi kommer in i matchen i andra perioden och vi får också med oss många chanser; de får skott i ribban och vi skott i stolpen. I tredje perioden är de spelförande igen, men vi håller dem på utsidan.


– Det var toppen och botten i den här matchen och vi tar en poäng. Visst är det kanske surt att förlora med ett mål, men vi snackar om oavgjort vid full tid och när man kommer till straffläggning är det lotteri.


Hockey är en lagsport och på skribentens fråga om individuella prestationer kommer svaret utan en sekunds tvekan från båda tränarna:


– Jajamen, hela laget! I den situationen vi är kan man inte framhålla en enskild individ. Om vi med alla de förluster vi har haft inte hade haft ett lag som jobbat ihop för att ta poäng, utan spelare som gått sina egna vägar hade vi aldrig varit där vi är idag. När alla ger 100% vänder det!


En individ som trots allt märktes var målvakten Hugo Fagerblom, inlånad från Frölunda, som lyckades med konststycket att bli matchens lirare i sin första division 1-match.


– Alla tyckte att det vore nyttigt för mig att spela seniorhockey, och division 1 håller ju ganska hög  klass.  GIK hade ju lånat två spelare av oss tidigare och det är därför jag är här, säger Hugo.


– Det var en omställning att komma hit och spela seniorhockey. Mer strukturerat spel gör att det är enklare att vara målvakt i ett seniorlag. Vi gjorde det vi skulle, höll tätt bakåt och gick på egna chanser. Synd att vi bara fick ett mål, men en poäng mot serietvåan är inte fy skam.


Publicerades 2015-11-21