Is-med-klubbmärke

Svenska Ishockeyförbundet har idag beslutat om en omställning och gör ändringar i seriebestämmelserna för säsongen 2020/2021.

Den 18 december rekommenderade Regeringen att kommunala idrottshallar och annan ej nödvändig verksamhet ska stängas till den 24:e januari.

För ishockeyn innebar det att ingen verksamhet för barn, ungdom, juniorer eller seniorer som inte är yrkesmässig idrott fick bedrivas. Med hänvisning till den osäkerhet som föreligger gällande matchspel efter den 24:e januari, gör Svenska Ishockeyförbundet bedömningen att varken slutspel eller kvalspel kan genomföras enligt plan i de serier som inte tillåtits träna eller spela.

De serier som berörs av Regeringens rekommendation har inte hunnit genomföra tillräckligt många matcher för att säkerställa någon sportslig rättvisa och att under rådande förutsättningar kora seriesegrare och fastställa en ranking av lag är inte möjligt på den tid som återstår av säsongen i det fall något seriespel kan återupptas under våren över huvud taget.

Svenska Ishockeyförbundets styrelse beslutade därför idag om att ändra seriebestämmelserna för säsongen 2020/2021 och gör följande omställning:

–       Inte genomföra några kval mellan regionnivån och förbundsnivån, och att till följd av det kvalificerar sig               inga nya lag från regionnivån till SDHL, Hockeyettan eller J20 Nationell,

–       Spel i J18 och J20 Nationell återupptas inte under innevarande säsong,

–       SM för U16, J18 och J20 ställs in.

Beslutet har förankrats hos regionernas representanter i tävlingsutskottet, i Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd samt i elitkommittéerna dam och herr.

Ligorna SHL, SDHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan är yrkesmässig idrott och är undantagna detta beslut och fortsätter säsongen som planerat.

– Givetvis var dagens styrelsebeslut tråkigt för oss att fatta, men givet läget och förutsättningarna är det tyvärr nödvändigt. Vi hoppas innerligt att den breda ishockey som nu står stilla snart kan återkomma till träning och matchspel. På den yrkesmässiga nivån i de fyra nationella ligorna SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan fortsätter spelet med siktet inställt på att fullfölja säsongen och med spel om svenskt mästerskap, säger Anders Larsson, Ordförande på Svenska Ishockeyförbundet.

– I den situationen vi befinner oss i måste vi titta på hur vi kan ställa om verksamheten, så idag har Svenska Ishockeyförbundet styrelse tagit beslut om dessa ändringar. Covid-19-pandemin har en enorm påverkan på hockeysäsongen framför allt för våra barn och ungdomar. Självklart arbetar vi för och hoppas att matchspel kan återupptas senare under säsongen, något som givetvis är helt beroende på smittläget. Tillsammans med Tävlingsutskottet, där ishockeyns regioner och distrikt finns representerade, planerar vi för alternativa former av matchspel, när och om läget så tillåter, säger Olof Östblom, Tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.


Publicerades 2021-01-08